Jest lepsza niż ryż i kasza - poprawia trawienie. Kupisz ją w każdym sklepie
Podczas gotowania często sięgamy po znane składniki – ziemniaki, ryż, makaron czy kasze. Są smaczne i pasują do wielu dań, jednak niektórym się nudzą. Szukasz nowego pomysłu na wartościowy dodatek do posiłków? Sprawdź komosę ryżową! To ciekawa alternatywa dla tradycyjnych produktów zbożowych i zarazem cenna skarbnica wartości odżywczych.
Komosa ryżowa – dlaczego warto jeść zamiast ryżu lub kaszy?
Masz już dość klasycznych dodatków do obiadu, takich jak ziemniaki, ryż czy kasza? Rozejrzyj się w sklepie za czymś nietuzinkowym, a jednocześnie niezwykle wartościowym. Mowa o ciekawym produkcie, jakim jest komosa ryżowa – znana także jako quinoa.
Komosa ryżowa to jeden z produktów, które mogą całkowicie odmienić twoje codzienne menu obiadowe i… nie tylko! Jej subtelny smak, elastyczność zastosowania w kuchni oraz bogactwo składników odżywczych sprawiają, że coraz częściej komosa ryżowa trafia na nasze stoły.
Quinoa to roślina o tysiącletniej tradycji. Jeszcze na długo przed powstaniem współczesnych diet wykorzystywana była przez mieszkańców Ameryki Południowej. Nie jest to więc żaden nowy trend – produkt znamy od dawna. Komosa ryżowa z powodzeniem zastąpi makaron, ryż, a nawet pieczywo. Doskonale komponuje się z m.in. warzywami, mięsem i rybami, ale też z owocami, orzechami czy miodem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
10 produktów, których spożywanie warto maksymalnie ograniczyć
Dlaczego warto jeść komosę ryżową zamiast kaszy lub ryżu?
- Quinoa zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy egzogenne.
- Jest doskonałym wyborem dla wegetarian i wegan, ale też dla osób aktywnych fizycznie lub będących na diecie redukcyjnej.
- Komosa ryżowa dostarcza do organizmu wysokiej zawartości białko i błonnik, który pomaga m.in. regulować poziom cukru we krwi.
- W składzie komosy ryżowej znajdują się liczne minerały, takie jak magnez, żelazo i potas.
- Dzięki obecności witamin z grupy B, quinoa pozytywnie wpływa na metabolizm i poprawę trawienia. Dodatkowo zwiększyć może poziom energii w organizmie.
Przeczytaj też: Zwykły, nudny ryż? Nie z tymi dodatkami!
Jak prawidłowo ugotować quinoę?
Przygotowanie komosy ryżowej jest bardzo łatwe, jednak należy pamiętać o kluczowej czynności, która ma wpływ na jej smak – płukaniu.
- Przed gotowaniem opłucz ziarna pod zimną wodą na sitku, aby pozbyć się goryczki.
- Dodaj komosę do garnka w proporcji 1:2 (quinoa – woda).
- Gotuj na niewielkim ogniu (pod przykryciem) przez około 15 minut. Cała woda musi zostać wchłonięta.
- Zostaw komosę na kilka minut pod przykryciem, a następnie delikatnie rozdziel ziarna widelcem.
Komosa ryżowa jest bardzo uniwersalna. Możesz serwować ją z np. w formie śniadaniowej jaglanki – na mleku roślinnym z dodatkiem owoców i miodu. Możesz też podawać ją na słono, np. w sałatkach z pieczonymi warzywami i hummusem. Quinoa fantastycznie sprawdza się również jako składnik zup i kotletów. Może być też kluczowym składnikiem… deserów. Na jej bazie przygotujesz m.in. pudding z mlekiem kokosowym i musem owocowym czy chrupiące ciasteczka bezglutenowe.
Dlaczego warto regularnie jeść komosę ryżową?
Komosa ryżowa to więcej niż tylko zdrowy dodatek do obiadu. Spożywając ją regularnie, można skutecznie wesprzeć codzienne funkcjonowanie całego organizmu – od trawienia, przez układ krwionośny, aż po kondycję skóry i włosów.
Systematyczne jedzenie quinoa pomoże obniżyć poziom cholesterolu i zredukować stan zapalny w organizmie. Może też niezwykle korzystnie wpłynąć na gospodarkę hormonalną.
Szukasz pomysłu na urozmaicenie diety i jednocześnie pragniesz odżywić ciało i umysł? Komosa ryżowa może być doskonałym wyborem. Spożywana systematycznie, przyniesie długofalowe korzyści dla organizmu.